GMS

Какво означава GMS лиценз или сертифициране на мобилни услуги на Google за смартфони?

Google, създателят на Android, обяви в началото на тази година, че ще въведе ограничения върху функционалността на устройства без GMS лиценз. Това включва достъп до Play Store и системни актуализации, без които използването на такива смартфони ще бъде истинско главоболие. Кога и дали ще пострадаме от последствията от революционните промени в Google?

GMS сертифицирането на смартфони с Android става факт

Android е създаден от Google и днес е безспорен лидер по отношение на операционните системи, използвани от смартфоните. От години софтуерът с логото на робота поддържа работата на 75% от всички смартфони и таблети. От известно време Google въвежда сертификационен процес за смартфоните по целия свят. Всичко това е направено, за да се предостави на потребителят комфорт и стабилност на работа със всеки смартфон. Днес Google Mobile Services на вашия смартфон е задължително.

GMS лиценз и чист Андроид

Правилата на Google са изключително ясни – само нейните партньори могат да кандидатстват за сертификат за мобилни услуги на Google. Разбирасе за много хора все още е загадка какво всъщност осигурява GMS.

GMS е преди всичко гаранция, че:

Операционната стемата и смартфонът са подготвени от производителя в съответствие с указанията на Google.
Всички приложения на Google, които са включени в софтуера на устройството и могат да бъдат инсталирани, не съдържат злонамерен софтуер и вируси.
Всички системни актуализации и корекции ще работят правилно на такава система.

В резултат на това устройствата на производители, които не се грижат за сертифициране по GMS, няма да имат достъп до системни актуализации и най-популярните приложения като Gmail, Google Maps и YouTube, както и тези, които ще бъдат предоставени, може да не работят коректно. Може ли някой да си представи, че използва смартфон, без да може да го персонализира чрез любимите си приложения? Когато подменяме модела с нов, си струва да се уверим, че има Android с GMS лиценз.

Чистият Android на вашия смартфон е също толкова важен, колкото и GMS

Производителите на смартфони рядко обръщат внимание и на друг важен аспект на операционната системата, така нареченият чист Android, без излишни забавящи работата приложения. Чистият Android не е маркетингов трик, а реална полза за потребителя – по-гладка работа и оптимизирано управление на консумацията на енергия, необходима единствено за работата на системата.

Фактът, че смартфон има GMS лиценз и чист Android, трябва да се вземе под внимание като първа, най-важна характеристика на новия Ви смартфон. Без това дори един усъвършенстван процесор и голямо количество RAM няма да помогнат да разрешите проблема с ограничаването на достъпа до Google Play, най-големия магазин за приложения в света.